Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 martie 2017

Tema pentru acasa - carte


Am citit aceasta carte in doua zile pentru ca nu am avut suficient timp in ultima perioada. M-am axat asupra ei numai in pauzele de la munca, dar nu m-am putut concentra cum voiam.

“Tema pentru acasa” prezinta povestea tanarului profesor, Mihai Ulmu. Dupa acuzatiile ce ii sunt aduse ca este dusmanul lui Stalin, respectiv al poporului este arestat si condamnat la 25 ani de inchisoare. Maria Razesu, una din elevele sale este indragostita de profesor si porneste in cautarea acestuia. Pune la cale un plan pentru a-l ajuta sa evadeze, un plan reusit de altfel. Cei doi realizeaza ca sunt sortiti unul pentru celalalt si devin cele mai fericite persoane de pe planeta.

Tot ce am citit despre subiectul Stalin, stalinism etc m-a facut sa imi pun intrebarea in ce consta libertatea daruita de acesta? “ Cei care vorbesc, orice ar vorbi sunt arestati. De la o vreme insa, sunt arestati si cei care tac. Banuiesc ca acestia o fi gandit gresit….”

Aceasta carte este si despre suferinta oamenilor inchisi. Munceau timp de 16 ore pe zi pentru a nu le ramane timp de gandit. Omul care gandea, devenea “periculos pentru societate”.
Cei doi indragostiti sunt prinsi, iar Maria este si ea condamnata. Reusesc sa evadeze din nou dupa 9 luni pentru a naste in libertate, avand in pantece copilul barbatului iubit.

Trec prin incercari grele dar vor reusi sa traiasca fericiti ca o familie normala impreuna cu baiatul lor? Trebuie sa cititi aceasta carte daca doriti sa aflati deznodamantul. Este o carte profunda si sensibila, cu citate superbe:
“In viata cateodata, ca sa fii fericita, trebuie sa ai curajul de a fi fericita.”
“Timpul e un microb care lucreaza in oameni, in lucruri, in tot. Daca am reusi sa ne vaccinam contra lui am deveni nemuritori.”

“O lume alcatuita doar din oameni bogati e o lume saraca”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu